Växla till Karlsborgs kommunkarta Växla till Karlsborgs kommunkarta

Bottensjön Runt      (Rev 2020-09-07)
Bottensjön Runt är en fantastisk cykeltur på 30 km som bjuder på en stor variation. Du passerar historiskt intressanta platser som Forsvik, Vaberget och även infarten till Karlsborgs fästning. Landskapet är ett omväxlande kultur- och skogslandskap med närhet till vatten och fina friluftsbad. Den fina utsikten vid Klinten bör du inte missa. Leden utgår från iNFO Center KARLSBORG, Storgatan 65. Se "Start" i kartan. Vi rekommenderar att du cyklar motsols. Större delen är relativt plan, med undantag för en stigning upp på Vaberget. Leden är oskyltad, men följer bitvis de skyltade cykellederna Runt Vättern (blå) och Västgötaleden (röd).

Några tips:

  • Kartan ovan är något förenklad. En mer detaljerad karta i bra skala finns på Turistbyrån Infocenter KARLSBORG, Storgatan 65, tel 0505-173 50, hemsida www.karlsborgsturism.se, e-post info@karlsborg.se. Alternativt skriver du ut den PDF som finns på hemsidan under "Vandring", "Alfabetisk lista", "Västra Vätterleden". Gå till "Etapp 2. Forsvik-Mölltorp 13 km".
  • Cykel kan du hyra på Cykelaffären i Karlsborg, Strandvägen 59, tel 0505-101 37, e-post info@cykelaffaren.com. Affären ligger i norra änden av Strandvägen. Se kartan ovan.
  • Det finns även möjlighet till boende längs cykelleden om du vill sänka tempot och upptäcka mer av den vackra omgivningen. Turistbyrån i Karlsborg hjälper dig gärna att sätta ihop ett paket efter dina önskemål.
  • Forsvik har några sevärdheter du inte bör missa. Forsviks Industriminnen är ett relativt stort museum som visar en av Sveriges äldsta bruksmiljöers historia. I Forsvik passerar även Göta kanal. Vid slussen finns en bro som troligen är Sveriges äldsta i gjutjärn. Se även www.forsviksbruk.se.
  • Vaberget var för ca 100 år sedan den yttre försvarslinjen till Karlsborg. Här finns många spår av bergsfort mm. Missa inte avstickaren till Klinten. Där har du den bästa utsikten mot Karlsborgs fästning.
  • Mölltorp är en trevlig avstickare. Kyrkan är en sk försvarskyrka och har en intressant historia. Badplatsen vid Kyrksjön är ett populärt besöksmål. Mer information om Forsvik, Vaberget och Mölltorp finns i en PDF på hemsidan under "Vandring", "Alfabetisk lista", "Vandringsleder", "Västra Vätterleden", " Etapp 2. Forsvik-Mölltorp 13 km".
  • Karlsborgs fästning passerar du på väg tillbaks mot startpunkten. Den byggdes som en reservhuvudstad. Här skulle kungen, regeringen och landets guldreserv skyddas i händelse av krig. Det finns en 4,9 km gulmarkerad motionsslinga runt fästningen och Vanäs udde som vi rekommenderar om du har lite tid över. Slingan fungerar bra för cykling och är markerad medurs. Mer information finns på hemsidan under "Vandring", "Alfabetisk lista", "Motionsspår", "Karlsborgs fästning / Vanäs udde".