Växla till Tibro kommunkarta Växla till Tibro kommunkarta

Tur 5, Örlen Runt     (Rev 2013-03-14)
Vägbeskrivning till Tibro centrum: Från Skövde eller Askersund/Karlsborg följer du väg 49 och från Hjo följer du väg 201 till Tibro. För samtliga alternativ svänger du av mot centrum och följer sedan skyltningen mot kommunhus / vårdcentral som ligger på Centrumgatan. Parkera på Bangatan direkt söder om järnvägen.

Vägbeskrivning till Ransbergs kyrka vid Fagersanna: Från Skövde följer du väg 49 mot Karlsborg / Askersund, passerar Tibro och svänger av mot Ransberg. Från Karlsborg / Askersund följer du väg 49 mot Skövde / Tibro, svänger av mot Fagersanna och fortsätter genom samhället. Parkering finns vid Ransbergs kyrka.

Leden: Starten är lagd till Järnvägsparken vid Centrumgatan i Tibro. En alternativ startpunkt är Ransbergs kyrka väster om Fagersanna. Se gula ringar i kartan ovan. Tur 5 är 46 km lång om du startar i Tibro och inkluderar avstickaren till Höghult. Svårighetsgraden ligger runt medel. Stora delar av turen går i en flack terräng, med undantag för sträckan förbi Rankås och trakten kring Höghults by. Leden följer till överägande del grusvägar och bjuder på en härlig blandning av natur- och kulturupplevelser. Avstickaren till Höghult belönar dig med en fin utsikt och det populära Gamla Örlenbadet med pizzeria och en bensträckare på det natursköna Prästberget är ett axplock av turens höjdpunkter.

Tips: Vi har tagit fram ett par extra PDF:er som kompletterar ledbeskrivningen för tur 5. Leden har många alternativa vägval. Med logistikkartan nedan är det enkelt att skräddarsy din egen runda. Kartan över Tibro tätort gör det lätt att hitta från respektive tillbaks till starten vid Järnvägsparken om du inte känner Tibro tätort så väl.

Svensk flagga  Ledbeskrivning (2,2 MB, PDF, A4, 2013-03-14)
Svensk flagga  Logistikkarta för tur 5 (2,0 MB, PDF, A4, 2013-03-14)
Svensk flagga  Karta över Tibro tätort (0,6 MB, PDF, A4, 2013-02-08)