Växla till Gullspångs kommunkarta Växla till Gullspångs kommunkarta

Skagern Runt      (Rev 2011-08-21)

Välkommen på en avkopplande vandring i det vackra och omväxlande kultur- och skogslandskapet kring sjön Skagern. Leden går genom fyra kommuner i tre län och tre landskap. Genom att alla etapper har logi och erbjuder lagad mat och matpaket kan du uppleva lyxen att vandra hela leden med en lätt packning. En ledkarta och en gedigen ledbeskrivning har tagits fram. Ledbeskrivningen berättar dels om själva leden och dels om sevärdheter, historia och folksägner mm. Materialet kan köpas på lokala turistbyråer eller beställas via hemsidan www.skagernrunt.se. På hemsidan klickar du på "Kontakta Oss".

Obs att vägnätet i kartan ovan är något förenklat. Av de mindre vägarna har endast de som är lämpliga för att ta sig med bil till diverse logi tagits med.

Leden: Den sträcka som används för vandring är ca 93 km lång. Att gå hela leden tar fem dagar. Det finns många sevärdheter och det är gott om boenden längs leden. De kontaktpersoner som anges på Skagern Runts hemsida kan även ge råd om logistik mm. Ledbeskrivningen beskriver leden medsols. Leden är markerad med blåvita stolpar och vita pilar i båda riktningar. Ledbeskrivningen visar även alternativa vägval. Det relativt flacka landskapet är lättvandrat med några få kuperade delar. Långa sträckor går nära Skagerns kust och ett extra plus är det stora antalet badplatser med fina sandstränder.

Tips: Utnyttjar du lokaltrafik är Gullspång lämpligaste startpunkten. Gullspång trafikeras av Västtrafik hela året. För trafikupplysning ring tel 0771 - 41 43 00, eller besök hemsidan www.vasttrafik.se.

Alternativt åker du med linje 504 som trafikeras av Värmlandstrafik AB, tel 0771-32 32 00, www.varmlandstrafik.se. Obs att linje 504 enbart går under skolsäsong. "Västra Bjurvik", "Östra Bjurvik", "Sjötorp" och "Gisselbacka" är hållplatser nära vandringsleden. Linjen går till Kristinehamn där tåg och andra bussar ansluter.

Ytterligare en alternativ startpunkt är Åtorp som trafikeras av Länstrafiken Örebro, tel 0771-22 40 00, www.vl.se. Linje 541 förbinder Åtorp med Degerfors där tåg och andra bussar ansluter. Lämplig hållplats är "Åtorps centrum". Obs att Åtorp bara trafikeras under skolsäsong.

Gästlogi längs leden är markerade med en orange ring i kartan ovan. Information om dessa finns på www.skagernrunt.se. I anslutning till leden finns även Gullspångs Vandrarhem och Dressinuthyrning, Järnvägsgatan 4, Gullspång, tel 0551-211 23, www.gullspangsvandrarhem.se, respektive Åtorps Vandrarhem, Västervägen 7, Åtorp, tel 0586-73 04 45, www.cafekaffebonan.se. Klicka på "Vandrarhemmet".

Under övrig service kan nämnas ICA Supermarket Gullspång (där även en bankomat finns), samt ICA Nära Åtorp. Det finns även ett flertal caféer och matställen längs leden. Obs att vissa av dessa enbart är säsongsöppna. Be logivärdarna om aktiella tips.