Växla till Skaraborgskartan

Tidan     (Rev 2021-07-10)
Tidan är en kanotklassiker i Skaraborg som erbjuder mycket. Tidan börjar i Strängseredssjön i Ulricehamns kommun. Den del vi tar upp här börjar vid Skatenabben i sjön Stråkens nordligaste del och slutar vid utloppet i Mariestad vid Vänern. Det ger en sträcka på ca 144 km som givetvis kan delas in i kortare etapper. Tidan är numera ett relativt tämjt vattendrag. Kring 1200-talet började munkarna utnyttja de många forsarna för en omfattande kvarnverksamhet. Dammarna är numera konverterade till kraftstationer. För dig som paddlar innebär det givetvis ett antal lyft så vi rekommenderar att du tar med en kanotkärra. Å andra sidan ger det en välkommen variation på en längre kanottripp. Du passerar ett stort antal historiskt intressanta platser och givetvis en fantastisk och variationsrik natur.

Nedan ger vi några exempel på avstånd mellan olika platser. Indelningen har dock inget med vad som är lagom dagsetapper att göra. Det är individuellt för olika personer.

Kollektivtrafik:

 • Bussförbindelse finns till orterna Madängsholm, Tidaholm, Fröjered, Blikstorp, Korsberga, Tibro, Lagerfors, Kvarnegården, Bällefors, Moholm, Tidan, Ullervad och Mariestad. Dessa orter ligger längs vattendraget Tidan. Kontakta Västtrafik för trafikupplysning, tel 0771 - 41 43 00, eller besök hemsidan www.vasttrafik.se.
 • Om du behöver ta dig till Kyrkekvarns Kanotcenter utan bil ligger Sandhem närmast. Till Sandhem tar du dig med tåg. Sedan är det ytterligare drygt 5 km väg till kanotcentret. Alternativt åker du buss eller tåg till Mullsjö och tar sedan taxi till Kyrkekvarn. Dessa sträckor trafikeras av Jönköpings Länstrafik. För trafikupplysning kontakta tel 0771 - 444 333, eller besök hemsidan www.jlt.se.
 • Om du hyr kanot som ska levereras till eller hämtas från en viss plats kanske det finns möjlighet att få åka med.

Kartor:

 • Kyrkekvarns Kanot och Islandshästar har tagit fram ett bra kartmaterial för Stråken och Tidan. Det kan dock enbart köpas på plats. Materialet har svensk, tysk och engelsk text och visar service, kanotlyft mm som är relevant för en kanottripp. För kontaktinformation se "Kanotuthyrare" nedan.
 • Kanotäventyr i Tidans dalgång. En broschyr framtagen av Västergötlands Turistråd. Materialet har kartor och information på svenska och tyska, men har några år på nacken. Vi rekommenderar därför att du använder Kyrkekvarns material och har denna broschyr som ett komplement. Broschyren kan vara svår att få tag på.
 • Turistkartor för de kommuner du passerar kan vara ett bra komplement. De är gratis och finns på turistbyråer. Dock har turistkartorna ingen kanotspecifik information.
 • Lantmäteriets terrängkarta trycks tyvärr inte längre, men kartor är tillgängliga digitalt på Lantmäteriets hemsida.
 • Svensk flagga  "Paddelvatten kring Tibro" (0,6 MB, PDF, A4, 2009).

Kanotupptag:

 • Se de två första punkterna under "Kartor" ovan.

Kanotuthyrare (från Stråken till Mariestad):

 • Kyrkekvarns Kanot och Islandshästar. Ett större och välutrustat kanotcenter vid Tidan. Transport av kanoter kan arrangeras. För bokning och info: tel 0515 - 76 10 05, e-post bokning@kyrkekvarn.com, hemsida www.kyrkekvarn.com.
 • Kanotverkstan finns vid Mofalla Bosgården 2 strax norr om Mullsjön i Hjo kommun. Vi har kanoter med full utrustning och transport till/från Mullsjön respektive Tidan ordnas. För bokning och info: tel 070 - 542 02 69, e-post kanotverkstan@gmail.com, hemsida www.kanotverkstan.se.
 • Tibro Kanotklubb (Örlen). Klubbhuset ligger i västra kanten av Gamla Örlenbadet. Gå till "Örlen-Örlan" för mer information. Föreningen har ett stort antal kanoter och kajaker med utrustning och erbjuder även transport med trailer till och från Tidan. För bokning och information: tel 070 - 27 27 404, e-post jonssonsfaner@telia.com, peo@tibrokk.nu, hemsida www.tibrokk.nu.
 • Tidan Kajak erbjuder smidiga paket med kanot eller kajak, inklusive transport och utrustning. Paketen täcker sträckan mellan Hönsa och Bällefors strax norr om Tibro tätort. För bokning och information: tel 076 - 782 50 11, e-post info@tidankajak.com, hemsida www.tidankajak.com.

Övernattning:

 • Tidan är för lång att beskriva i detalj här. Det finns dock bra möjlighet till både camping och annat boende. Vad som är lämpligt beror bl a på hur långa dagsetapper du gör och i vilken del av Tidan du paddlar. Fråga turistbyråer i de kommuner du kommer att passera och om du hyr kanot bör du även kunna få tips den vägen.

Mat och annan service:

 • Som för övernattning kan vi inte beskriva all service här. Fråga turistbyråer och kanotuthyrare om tips. Eftersom du kan ta med ganska mycket på en kanottur kan en god regel vara att ta med det du behöver från start, plus kläder och proviant för någon extra dag. Då är du garderad mot överraskningar.

Sist ger vi ett par tips om hur du hittar genom sjön Östen. Sjön har relativt mycket vass vid Tidans in- och utlopp. I en kanot sitter du ganska nära vattenspegeln och det kan vara svårt att hitta bra referenspunkter. Runt sjön finns ett par kyrkor du kan hålla koll på. Har du en GPS kan du använda följande kordinater.

 • Inloppet i nordöstra delen av Östen: RT90 (syd-/nordkoordinat 6497546, väst-östkoordinat 1392452), SWEREF99 (syd-/nordkoordinat 6494567, väst-östkoordinat 439300), WGS 84 (latitud 58° 35,235', longitud 13° 57,355').
 • Utloppet i sydvästra delen av Östen: RT90 (syd-/nordkoordinat 6494377, väst-östkoordinat 1388991), SWEREF99 (syd-/nordkoordinat 6491359, väst-östkoordinat 435879), WGS 84 (latitud 58° 33,477', longitud 13° 53,879').

Tidan hänger samman med andra kanotvatten. Växla till Stråken