Växla till Tidaholms kommunkarta Växla till Tidaholms kommunkarta

Cykelled runt Tidaholm / Sträcka: Folkabo-Härja          (Rev 2013-03-24)
Leden består av tre slingor som kan kombineras på olika sätt. Slingan runt Folkabo och Härja är 46 km lång och om du slår ihop de tre slingorna blir det totalt 72 km. Respektive slinga har sin egen karaktär och passerar ett stort antal natursköna och historiskt intressanta platser. Det finns även en ledbeskrivning med karta på Tidaholms Turistbyrå.

Samtliga slingor utgår från Vulcanön som ligger centralt i Tidaholm. En större parkering finns i anslutning till biblioteket på Södra Kungsvägen. Tidaholms Turistbyrå ligger på Västra Drottningvägen 2. Se kartan ovan. Nedan beskrivs cykelleden moturs, men leden fungerar lika bra i båda riktningar. Observera att leden inte är skyltad eller markerad.

Vulcanön är en bra startpunkt då det är en viktig del i Tidaholms historia. År 1868 startades Vulcans tändsticksfabrik som kring år 1900 var världens största. Industrin var så viktig att orten fick två järnvägsförbindelser, en smalspårig via Stenstorp till Hjo och en normalspårig till Vartofta. En ny tändsticksfabrik byggdes 1968 av Swedish Match och ligger strax väster om Vulcanön. På Vulcanön låg även Tidaholms bruk som 1903-34 tillverkade lastbilar, bussar och brandbilar. I nordvästra delen av Vulcanön ligger Tidaholms Museum där man bl a visar ortens tändsticks- och bilhistoria. För information om öppettider vg kontakta Tidaholms Turistbyrå, eller se hemsidan www.tidaholm.se/upplevagora/.

Från Vulvanön åker du söderut, korsar Tidan och svänger åt vänster (österut). Du passerar biblioteket och följer sedan Södra Kungsvägen söderut. När du når Södra Ringvägen (väg 193) följer du denna åt höger (Västerut), passerar Tidan och viker söderut på Västra Drottningvägen, dvs du följer väg 193 ut ur tätorten. Korsa sedan väg 26 och fortsätt västerut mot Ottravad och Dimbo.

Den slinga vi beskriver här går inte till Dimbo, men gör gärna en avstickare dit. Dimbo har många spår av svunnen tid. Orterna Dimbo och Ottravad hade tidigare var sin kyrka i romansk stil från 1150-talet. Dessa revs och man använde materialet för att bygga en gemensam kyrka, Dimbo-Ottravads kyrka. Den nya kyrkan stod klar år 1817. I Dimbo finns även Västergötlands största gravfält från järnåldern. De drygt 300 gravarna är från yngre järnåldern. Du kan även förlänga avstickaren till naturreservatet Lammevadskärret. Kärret har en rik orkidéflora som visar sin prakt i maj till början av juni.

Leden fortsätter söderut, korsar väg 193 och passerar Suntak. Suntaks gamla kyrka har sitt ursprung från slutet av 1100-talet. Därav den romanska stilen. Kyrkan byggdes om på 1600- och 1700-talet och fick då en inredning i karolins stil. Vid kyrkans ingång finns en liljesten från 1200-talet. Den vackra plafonden utfördes av klockaren i Acklinga, Anders Wetterling, år 1769. Orten är även känd för "Suntakstolen", en skulpterad biskopsbänk som troligen är från sen medeltid. En kopia av stolen finns i gamla kyrkan medan originalet kan beskådas på Skaraborgs länsmuseum. Den nya kyrkan, Suntaks kyrka, invigdes 1902. Byggstilen är nyromansk. Dopfunten från 1100-talet, altartavlan från 1600-talet och dopstolen från 1700-talet, liksom kyrkklockorna flyttades till nya kyrkan.

Cylelleden viker västerut mot Folkabo. Här ligger Valstads kyrka som är vida känd för för sina jazzkonserter med kända gästartister av mycket hög klass. Kyrkans torn är från medeltiden medan kyrkan i övrigt byggdes om på 1600- och 1800-talet. På Valstad Café & vandrarhem står fikabuffé uppdukad varje söndag hela sommaren. I anslutning till cafét anordnas olika evenemang. Vandrarhemmet är åretruntöppet. För information eller bokning: tel 0502-413 55, eller hemsidan www.valstadcafe.com.

Otterstorpasjön är en trevlig avstickare en varm sommardag. Badplatsen har brygga och en fin grässtrand.

Naturreservatet Gorsan är en kalkkällmyr med rik vegetation. Myren är en sluttande källmyr som bevattnas av källor med hög kalkhalt. Här finns en av mycket få sydsvenska växtplatser för myrbräckan, vilken ses som en istidsrelikt. Orkidéerna kärrknipprot, ängsnycklar och brudsporre förekommer rikligt. Det tre hektar stora reservatet är även ett Natura 2000-område.

Nuvarande Vättaks kyrka byggdes år 1717-18 och ersatte en medeltida kyrka på samma plats. Tornet på taket tillkom på 1720-talet. Kyrkan är byggd i trä och har en vacker och ljus interiör i karolinerstil med målningar av Jonas Risberg från Skövde. Dopfunten i sandsten är från mitten av 1100-talet. År 1277 stod i närheten ett slag mellan en dansk och en svensk här. Osämjan lär ha uppstått kring en skuld som den danske kungen Erik Klipping ställt till Magnus Ladelås. Svenskarna vann slaget som dock följdes av en serie bataljer tills skulden reglerats.

Härja kyrka anses som en av Västergötlands mest intressanta. Den har sitt ursprung från 1150-talet. Endast tornet har överlevt tidens tand. Långhuset har byggts med ursprungligt material. Ombyggnaden skedde troligen år 1767. Kyrkan är byggd i romansk stil. Rester finns av en romansk portal med rik ornamentik. Intressanta skulpturer finns inmurade. Dessa kommer troligen från Ettaks kungsgårdskyrka. En berättelse säger att två oxar fick dra en stock på en släde och där oxarna stannade byggde man kyrkan. Det råkade sig bli i en ganska våt mad. Som kuriosa kan nämnas att Eddie Meduza förevigat Härja i en av sina låtar.

Grimmestorps Herrgård har anor från tidig medeltid. Herrgården fick sitt nuvarande utseende i början av 1800-talet. Naturreservatet Grimmestorp är ett kraftigt kuperat och mossigt landskap till stora delar bevuxet av gammal barrskog. Landskapet är en deltabildning som uppstod i istidens slutskede för ca 10.000 år sedan. Deltabildningen benämns Härjaterassen. Fram till mitten av 1900-talet gick nötkreatur från Grimmestorps herrgård på bete i skogen. Numera tar gran och tall över och en urskog växer långsamt fram. Längs Grimmestorpaån växer bl a strutbräken, gråal och trädgårdsflyktingen häggmistel. En ca 2,5 km lång vandringsled startar vid pilen i översiktskartan. Det ca 107 hektar stora reservatet är även ett Natura 2000-område.

Härja Hembygdsgård ligger lite på sidan av slingan vi beskriver här. Se pilen i kartan ovan. Information om aktiviteter får du via Tidaholms Turistbyrå.

Velinga kyrka är en kyrka från slutet av 1100-talet. Kyrkbyggnaden är i romansk stil och är byggd i mörk sandsten med ljusa fogar. Korpartiet byggdes om på 1700-talet och andra delar tillkom under 1800-talet. Mot söder finns en tympanon med motiv (eller faktiskt två) som är samtida med kyrkans tillkomst på 1100-talet. En tympanon är fältet mellan en dörröppnings överliggare och bågen över den. Dopfunten är från 1100-talet och primklockan i korpartiet är från den katolska tiden. I kyrkorummets mitt hänger motivskepp som anses vara en kopia av regalskeppet Vasa. Skeppet skänktes till kyrkan på 1600-talet av häradshövdingen av Visingsö grevskap, Tyres Gunnarsson och hans maka Anna Andersdotter Stille. Paret begravdes i den Hadelinska gravkammaren under kyrkans golv. Kyrkan har ett fristående torn från år 1686. Namnet Velinga är känt från 1200-talet då det stavades Widhlunga. Även Velinga nämns av Eddie Meduza i en låt.

Velinga Bygdegård ligger en kort avstickare från cykelleden. Se pilen i kartan. Information om aktiviteter får du via Tidaholms Turistbyrå.

Madängsholm är ett äldre industriområde. Här i Madängsholm fanns Holma-Hälsinglands Linspinneri som var i drift mellan 1870-talet och 1960-talet. Tidans många fall dämdes upp och utnyttjades för att driva industrier. Dammen används numera för elproduktion. Du kan göra en kort avstickare till Aspängsbadet. Observera att badplatsen ligger på den västra sidan av Tidan. Förlänger du avstickaren ytterligare en bit kommer du till Holma-Baltaks Bygdegårdsförening. Läs mer på hemsidan www.holmabaltak.se.

Nuvarande Baltaks kyrka invigdes år 1917. Församlingens medeltida kyrka revs år 1839 under kraftiga protester från församlingsborna, dvs församlingen blev utan egen kyrka i närmare 80 år. Medeltidskyrkan var uppförd vid Tidans västra strand. På platsen finns idag ett stort kopparklätt träkors. Från den gamla kyrkan finns endast några mindre stenskulpturer bevarade. På den södra kyrkväggen finns t ex en figur i relief som föreställer Balte, som enligt sägen bekostade och var den gamla kyrkans byggherre.

Efter Baltak följer du väg 193 längs Tidan in mot Tidaholm. Du når tätorten via Västra Drottningvägen. Sväng sedan österut på Södra Ringvägen, dvs du fortsätter att följa väg 193 över Tidan och förbi idrottsplatsen Tidavallen. Därefter viker du norrut och följer Södra Kungsvägen. När du passerat biblioteket svänger du västerut (vänster) och följer cykelvägen fram till slutmålet på Vulcanön.


Cykelled runt Tidaholm består av ytterligare två slingor. Nedan kan du snabbväxla till dessa.

Kungslena-Dimbo   ¦   Hökensås-Daretorp