Växla till Tidaholms kommunkarta Växla till Tidaholms kommunkarta

Cykelled runt Tidaholm / Sträcka: Kungslena-Dimbo           (Rev 2013-03-24)
Leden består av tre slingor som kan kombineras på olika sätt. Slingan runt Kungslena och Dimbo är 34 km lång och om du slår ihop de tre slingorna blir det totalt 72 km. Respektive slinga har sin egen karaktär och passerar ett stort antal natursköna och historiskt intressanta platser. Det finns även en ledbeskrivning med karta på Tidaholms Turistbyrå.

Samtliga slingor utgår från Vulcanön som ligger centralt i Tidaholm. En större parkering finns i anslutning till biblioteket på Södra Kungsvägen. Tidaholms Turistbyrå ligger på Västra Drottningvägen 2. Se kartan ovan. Nedan beskrivs cykelleden moturs, men leden fungerar lika bra i båda riktningar. Observera att leden inte är skyltad eller markerad.

Vulcanön är en bra startpunkt då det är en viktig del i Tidaholms historia. År 1868 startades Vulcans tändsticksfabrik som kring år 1900 var världens största. Industrin var så viktig att orten fick två järnvägsförbindelser, en smalspårig via Stenstorp till Hjo och en normalspårig till Vartofta. En ny tändsticksfabrik byggdes 1968 av Swedish Match och ligger strax väster om Vulcanön. På Vulcanön låg även Tidaholms bruk som 1903-34 tillverkade lastbilar, bussar och brandbilar. I nordvästra delen av Vulcanön ligger Tidaholms Museum där man bl a visar ortens tändsticks- och bilhistoria. För information om öppettider vg kontakta Tidaholms Turistbyrå, eller se hemsidan www.tidaholm.se/upplevagora/.

Från Vulvanön åker du norrut, korsar Tidan och följer sedan Norra Kungsvägen ut ur tätorten och förbi Norra kyrkogården. Du kommer in på en grusbelagd rak väg som följer Tidan genom ett vackert kulturlandskap. I området finns ett flertal slåtterängar och hagar. Dessa hävdas på gammalt vis med bete av hästar, kor och får, vilket bevarar det öppna landskapet och den artrika floran och faunan. Mineralrik grönsten bidrar även till ängarnas artrikedom och bromsar försurningen. I området finns dessutom både sumpskog och öppna våtmarker. Det senare skapar ett paradis för vadare och andfåglar. De många olika naturtyperna gör området till ett av de artrikaste fågelområden vi har i Sverige. Detta upplevs kanske bäst under våren när fåglarna är som mest aktiva. Men, även andra årstider har sin charm, t ex hösten när gäss och andra flyttfåglar samlas för att migrera söderut.

Den raka vägen viker skarpt västerut och efter en stund är du framme vid Kavlås slott. Namnet är känt från slutet av 1300-talet. Nuvarande huvudbyggnad stod färdig år 1775 och är byggnadsminnesmärkt. På 1500-talet ägdes Kavlås av släkten Natt och Dag och är sedan år 1723 i släkten von Essens ägo. Gör gärna en kort avstickare till Hömb. Den gamla bystrukturen är sevärd och kyrkan har medeltida anor och vackra målningar. En annan trevlig avstickare går till Bruksdammen. Här finns badplats, omklädningshytter, brygga och torrdass.

Kungslena är en vacker ort med mycket historia. Nuvarande kyrka är från 1200-talet. De tre tornen ger kyrkan en speciell karaktär liksom interiören med bl a de vackra målningarna. Ett stenkast öster om kyrkan står ett monument som minner om slaget vid Lena. I trakten stod år 1208 ett stort och blodigt slag mellan en svensk-norsk och en dansk här, eller om man så vill mellan de Erikska och Sverkerska ätterna. Strax söder om Kungslena kyrka finns en vandringsled som leder upp till resterna av Lenaborg. Enligt en sägen lär borgen vara anlagd av Birger Jarl i mitten av 1200-talet. Fortsätter du ytterligare ett stycke upp på Varvsberget kommer du till Högeklint och belönas med en härlig utsikt över trakten. Varvsberget är ett av många platåberg i västra delen av Skaraborg. Platåbergen har branta sidor med plan topp och är alla ca 300 m höga.

Ekedalen har stora naturvärden och ett rikt historiskt arv. Gestilrenmonumentet är väl synligt från vägen. År 1210, enbart två år efter slaget vid Lena, stod här det tredje och sista slaget mellan de Erikska och Sverkerska ätterna. Även detta slag var för tiden stort och mycket blodigt. Kung Sverker dödades medan Erik Knutsson blev den förste svenske kung som lät kröna sig. I vägkorsningen ca 100 m söder om Gestilrenmonumentet står Granne Påle. Det är en vägvisare i trä från 1700-talet. Ytterligare 250 m söderut viker vandringsleden Ödegårdsstigen av vägen. Ställ gärna cykeln och vandra in en bit på denna led. Leden går genom en lummig lövskog som ger skön svalka och tar dig förbi lämningarna av en gammal kalkbruksindustri med anor från 1100-talet. Området har även en liten vacker bokskog som ligger i naturreservatet Ekedalen. Se även "Ödegårdsstigen" under "Vandring".

Varvs kyrka ligger vid foten av Varvsberget och lite vid sidan av cykelleden. Nuvarande kyrka var färdig 1861, men här fanns tidigare en kyrka från 1300-talet. Ytterligare ett stycke längre fram ligger Franciskuskapellet. Kapellet stod färdigt 1972.

Dimbo har många spår av svunnen tid. Orterna Dimbo och Ottravad hade tidigare var sin kyrka i romansk stil från 1150-talet. Dessa revs och man använde materialet för att bygga en gemensam kyrka, Dimbo-Ottravads kyrka. Den nya kyrkan stod klar år 1817. I Dimbo finns även Västergötlands största gravfält från järnåldern. De drygt 300 gravarna är från yngre järnåldern. Känner du för ytterligare en avstickare kan du åka ned till naturreservatet Lammevadskärret. Naturreservatet har en rik orkidéflora som visar sin prakt i maj till början av juni.

Leden fortsätter förbi Ottravad, korsar väg 26 och följer sedan väg 193 längs Tidan in mot Tidaholm. Du når tätorten via Västra Drottningvägen. Sväng österut på Södra Ringvägen, dvs du fortsätter att följa väg 193 över Tidan och förbi idrottsplatsen Tidavallen. Därefter viker du norrut och följer Södra Kungsvägen. När du passerat biblioteket svänger du västerut (vänster) och följer cykelvägen och når slutmålet på Vulcanön.


Cykelled runt Tidaholm består av ytterligare två slingor. Nedan kan du snabbväxla till dessa.

Folkabo-Härja   ¦   Hökensås-Daretorp