Växla till Tidaholms kommunkarta Växla till Tidaholms kommunkarta

Cykelled runt Tidaholm / Sträcka: Hökensås-Daretorp           (Rev 2013-03-24)
Leden består av tre slingor som kan kombineras på olika sätt. Slingan runt Hökensås och Daretorp är 42 km lång och om du slår ihop de tre slingorna blir det totalt 72 km. Respektive slinga har sin egen karaktär och passerar ett stort antal natursköna och historiskt intressanta platser. Det finns även en ledbeskrivning med karta på Tidaholms Turistbyrå.

Samtliga slingor utgår från Vulcanön som ligger centralt i Tidaholm. En större parkering finns i anslutning till biblioteket på Södra Kungsvägen. Tidaholms Turistbyrå ligger på Västra Drottningvägen 2. Se kartan ovan. Nedan beskrivs cykelleden moturs, men leden fungerar lika bra i båda riktningar. Observera att leden inte är skyltad eller markerad.

Vulcanön är en bra startpunkt då det är en viktig del i Tidaholms historia. År 1868 startades Vulcans tändsticksfabrik som kring år 1900 var världens största. Industrin var så viktig att orten fick två järnvägsförbindelser, en smalspårig via Stenstorp till Hjo och en normalspårig till Vartofta. En ny tändsticksfabrik byggdes 1968 av Swedish Match och ligger strax väster om Vulcanön. På Vulcanön låg även Tidaholms bruk som 1903-34 tillverkade lastbilar, bussar och brandbilar. I nordvästra delen av Vulcanön ligger Tidaholms Museum där man bl a visar ortens tändsticks- och bilhistoria. För information om öppettider vg kontakta Tidaholms Turistbyrå, eller se hemsidan www.tidaholm.se/upplevagora/.

Från Vulvanön åker du söderut, korsar Tidan och svänger åt vänster (österut). Du passerar biblioteket och följer sedan Södra Kungsvägen söderut. När du når Södra Ringvägen (väg 193) följer du denna åt höger (Västerut), passerar Tidan och viker söderut på Västra Drottningvägen, dvs du följer väg 193 ut ur tätorten. Korsa sedan Tidan och fortsätt söderut mot Baltak.

Nuvarande Baltaks kyrka invigdes år 1917. Församlingens medeltida kyrka revs år 1839 under kraftiga protester från församlingsborna, dvs församlingen blev utan egen kyrka i närmare 80 år. Medeltidskyrkan var uppförd vid Tidans västra strand. På platsen finns idag ett stort kopparklätt träkors. Från den gamla kyrkan finns endast några mindre stenskulpturer bevarade. På den södra kyrkväggen finns t ex en figur i relief som föreställer Balte, som enligt sägen bekostade och var den gamla kyrkans byggherre.

Madängsholm är ett äldre industriområde. Här i Madängsholm fanns Holma-Hälsinglands Linspinneri som var i drift mellan 1870-talet och 1960-talet. Tidans många fall dämdes upp och utnyttjades för att driva industrier. Dammen används numera för elproduktion. Du kan göra en kort avstickare till Aspängsbadet. Observera att badplatsen ligger på den västra sidan av Tidan. Förlänger du avstickaren ytterligare en bit kommer du till Holma-Baltaks Bygdegårdsförening. Läs mer på hemsidan www.holmabaltak.se.

Velinga Bygdegård ligger en kort avstickare från cykelleden. Se pilen i kartan. Information om aktiviteter får du via Tidaholms Turistbyrå.

Velinga kyrka är en kyrka från slutet av 1100-talet. Kyrkbyggnaden är i romansk stil och är byggd i mörk sandsten med ljusa fogar. Korpartiet byggdes om på 1700-talet och andra delar tillkom under 1800-talet. Mot söder finns en tympanon med motiv (eller faktiskt två) som är samtida med kyrkans tillkomst på 1100-talet. En tympanon är fältet mellan en dörröppnings överliggare och bågen över den. Dopfunten är från 1100-talet och primklockan i korpartiet är från den katolska tiden. I kyrkorummets mitt hänger motivskepp som anses vara en kopia av regalskeppet Vasa. Skeppet skänktes till kyrkan på 1600-talet av häradshövdingen av Visingsö grevskap, Tyres Gunnarsson och hans maka Anna Andersdotter Stille. Paret begravdes i den Hadelinska gravkammaren under kyrkans golv. Kyrkan har ett fristående torn från år 1686. Namnet Velinga är känt från 1200-talet då det stavades Widhlunga. Som kuriosa kan nämnas att Eddie Meduza förevigat Velinga i en av sina låtar.

Grimmestorps Herrgård har anor från tidig medeltid. Herrgården fick sitt nuvarande utseende i början av 1800-talet. Naturreservatet Grimmestorp är ett kraftigt kuperat och mossigt landskap till stora delar bevuxet av gammal barrskog. Landskapet är en deltabildning som uppstod i istidens slutskede för ca 10.000 år sedan. Deltabildningen benämns Härjaterassen. Fram till mitten av 1900-talet gick nötkreatur från Grimmestorps herrgård på bete i skogen. Numera tar gran och tall över och en urskog växer långsamt fram. Längs Grimmestorpaån växer bl a strutbräken, gråal och trädgårdsflyktingen häggmistel. En ca 2,5 km lång vandringsled startar vid pilen i översiktskartan. Det ca 107 hektar stora reservatet är även ett Natura 2000-område.

Härja Hembygdsgård ligger lite på sidan av slingan vi beskriver här. Se pilen i kartan ovan. Information om aktiviteter får du via Tidaholms Turistbyrå.

Vägen från Härja och vidare mot Blåhult går genom ett kuperat, gammalt och vackert kulturlandskap. Du är nu på väg upp mot Hökensås där tallmo dominerar. När vägen viker norrut åker du längs med åsen och vägen blir mer plan och lättrampad. Passa på att göra en avstickare ned till badplatsen vid Bredsjön.

Blåhults kapell är en relativt ny konstruktion i trä. Kapellet invigdes 1936 och klockstapeln är från 1965. Platsen har många evenemang, t ex sista veckan i juli har man vägkyrka. Från kapellet och upp till Hökensås Semesterby går Kapellstigen, en lokal vandringsled som följer en gammal körväg. Längs stigen finns sittbänkar.

Du cyklar nu längs den oerhört vackra naturreservatet Hökensås. Mot slutet av den senaste istiden, för ca 13 000 år sedan, låg den östra sidan av åsen under den Baltiska issjön. Där finns en mycket mager sandjord som består av mineralfattig och svårupplöst kvarts, vilket ger en vegetation av långsamt växande tallskog och stora mattor av olika sorters lavar. Längre västerut låg åsen ovanför vattenlinjen, vilket gav en helt annan typ av växtlighet med en avsevärt rikare flora. Områdets många sjöar och småtjärnar bildades genom dödisgropar i slutet av istiden. Hökensås var en del i en häradsallmänning som sträckte sig från Tidan i väster till Vättern i öster. Exakt hur gammal häradsallmänningen är vet man inte, men under 1200-talet klagade bönderna på Visingsö hos kungen att de var hindrade att hugga skog på Hökensås. Dagens allmänning har minskats till 5 500 hektar och omfattar Hökensås naturreservat. Hökensåsfurans låga tillväxt har en stor fördel. Virket håller en mycket hög kvalitet, vilket gör den ytterst lämplig till möbler och husbyggen. Virke från Hökensås kom även till användning när man byggde skeppet Ostindienfararen Götheborg för något år sedan. Nästan allt furuvirke ovan däck och en del av ekvirket till bordläggningen hämtades från trakten.

Vid Hökensås Semesterby finns reception, restaurang, café, minilivsbutik, stugor, camping och parkering. Dricksvatten kan tas från servicehuset ca 50 m väster om receptionen. För mer information: tel 0502-230 53, hemsida www.hokensas.nu. Norr om receptionen ligger Hökensås Sportfiske. Här kan du köpa fiskekort och hyra utrustning. Hökensås Sportfiske har planterat in ädelfisk i ett stort antal sjöar i närområdet. Kombinationen av bra fiskevatten, vacker natur och god service har gjort Hökensås till ett sportfiskarens Mecca. För mer information: tel 0502-230 00, hemsida www.hokensas.se.

Strax norr om Hökensås semesterby passerar du ett vägskäl. Här fortsätter du mot Tidaholm. Drygt 100 m efter vägskälet kan du göra en avstickare till Lille havsjön. Här ligger en av Tidaholms kommuns finaste badplatser. Sjön har enbart underjordiska källflöden och vattnet är mycket klart. Parkering och TC finns.

Parhuset i Gälleberg var tidigare en mindre prästgård. Parhus var vanliga på 1700- och 1800-talet. De bestod av två likadana delar som inrymde varsin familj. Byggformen gjorde att man sparade virke då det blev färre ytterväggar. Husen var även billigare att hålla varma. Daretorpsbygdens intresseförening äger parhuset. Här finns ett enklare vandrarhem som kan bokas via tel 0502-200 42 eller 0502-201 25. Man planerar även en utställningshall med ett museum för jord- och skogsbruk. När du kommer till Gälleberg svänger du in vid skylten "Parhuset".

Daretorps Bygdegård sköts av Daretorps Bygdegårdsförening. Skylt står vid vägen. Information om aktiviteter får du via Tidaholms Turistbyrå.

Daretorps kyrka fick sitt nuvarande utseende år 1761. Den ersatte en medeltida kyrka på samma plats som hade blivit för liten och revs år 1760. Nya kyrkan är byggd i sten med vitrappade fasader och fristående klockstapel från 1699-1702. Altaruppsatsen är i rokokostil från år 1770. Från samma priod härstammar predikstolen och den ovanliga dopängeln. Dessa tre utformades av konstnären Jöns Lindberg från Sandhem. Från gamla kyrkan bevarade man predikstolens baldakin och en järnbeslagen ekdörr i sakristian. Dessa äldre delar är från medeltiden. Kyrkan har även ett fungerande ur från 1750-talet.

En sägen med koppling till kyrkan berättar att det för länge sedan bodde en gubbe med sin gumma på Älgarås. En kväll när det regnade och gubben kom hem från arbetet sade gumman: ”Gå ut och hämta vatten”. När han kom hem från källan med vattnet, hällde han det över gumman och sade: ”Nu kan DU gå och hämta vatten, för nu är du mä våter och vuern”. Gumman gick men hon kom aldrig tillbaka. Vargarna hade tagit henne. Det fanns nämligen varg i Daretorp på den tiden. Till straff för att gubben kört ut gumman, blev han dömd att göra en dörr till Daretorps kyrka, vilket han också gjorde. Dörren man syftar på är den medeltida ekdörr som nämns ovan.

Når du passerat Yan ser du lite längre fram ett stort flyttblock på södra sidan av vägen. Stenen är en relik från den senaste istiden. Det finns faktiskt en gammal sägen om stenen. Den handlar om en jätte som bodde på Ålleberg. En gång, när jätten hörde kyrkklockorna ringa i Daretorp, blev han så arg att han ryckte loss ett stycke av berget och kastade det på kyrkan för att krossa den. Han orkade emellertid inte kasta den så långt. Den hamna på en åker mellan Ullstorp och kyrkan och där ligger den än idag.

Efter flyttblocket viker du in på en mindre grusväg mot Stora Älgarås. Den enkla vägen går genom ett vackert skogs- och kulturlandskap.

Du når slutligen Tidaholms tätort via Stallängsvägen. Sväng västerut på Södra Ringvägen (väg 193) och vik sedan norrut och följ Södra Kungsvägen. När du passerat biblioteket svänger du västerut (vänster) och följer cykelvägen fram till slutmålet på Vulcanön.


Cykelled runt Tidaholm består av ytterligare två slingor. Nedan kan du snabbväxla till dessa.

Kungslena-Dimbo   ¦   Folkabo-Härja